Αντηλιακά: Ο σύμμαχός μας για ένα προστατευμένο δέρμα όλο το χρόνο!

Είναι, ίσως, τα μόνα καλλυντικά που δεν πρέπει να λείπουν από καμία γυναικεία – αλλά και ανδρική!- τσάντα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα αντηλιακά, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που τους περισσότερους μήνες του έτους “λούζεται” από φως, δρουν πραγματικά ως ο κύριος προστάτης του δέρματός μας στη μάχη με τη φωτογήρανση.

Τα αντηλιακά είναι ουσίες που όταν τοποθετούνται στο δέρμα μας τροποποιούν με τη σύστασή τους τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε αυτό,  και δημιουργούν στην επιδερμίδα μας ένα ‘’φίλτρο’’ προστασίας. Ωστόσο, αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι τα αντηλιακά διαχωρίζονται στα χημικά και στα φυσικά.

–   Τα χημικά αντηλιακά είναι αυτά που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

–   Τα φυσικά αντηλιακά (τα οποία περιέχουν στη σύστασή τους διοξείδιο του τιτανίου, οξείδια του ψευδαργύρου) δρουν αντανακλώντας το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πως θα ορίζαμε όμως το ιδανικό αντηλιακό;

Το κατάλληλο αντηλιακό για την προστασία του δέρματός μας θα πρέπει:

– να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία

– να έχει υψηλό δείκτη προστασίας

– να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς προς την επιδερμίδα παράγοντες

– να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό

–  να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ, αλλά και να προφυλάσσει την επιδερμίδα μας από την αφυδάτωση.

Προσοχή στη σωστή χρήση

Η σωστή ποσότητα που πρέπει να βάλεις για να καλύψεις όλο το σώμα σου είναι όσο ένα σφηνοπότηρο. Για να καλύψεις το πρόσωπο και τον λαιμό σου χρειάζεσαι όσο ένα κουτάλι της σούπας.

Το αντηλιακό θα πρέπει να τοποθετείται σε όλα τα φωτοεκτεθειμένα σημεία του δέρματος, αλλά και σε αυτά που συχνά ξεχνάμε όπως π.χ. η βάση του λαιμού ή τα πτερύγια των αυτιών.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 21/2-3 ώρες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

 

Leave a comment

Name
E-mail
Comment